Szeged Ipartörténete.

2009.10.15. 13:21

 Hafner , Szövőgyár, Konzervgyár, Kábelgyár, Cipőgyár,Kendergyár (abbol mindjárt a harmadik is.)Hangszergyár, DÉLÉP,Seprűgyár, tudod folytatni?

 Nem tudja valaki véletlenül, hogy mivé alakultak át ezek ?

 

 

 

 

 

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://delmadar.blog.hu/api/trackback/id/tr501451795

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Irsai_Oli 2009.10.16. 16:56:07

Könnyű lenne azt mondani, hogy megvan a bűnbak: rendszerváltás, önkormányzat, lopósok stb. A problémák ott kezdődtek, hogy ezekben a hagyományos iparokban a kínai gyártással senki sem tudott versenyezni. Így ráfizetésessé váltak, sajnos. Ha képesek lettek volna olcsón, hatékonyan termelni, ma is állnának a gyárak. A bajt abban látom, hogy high tech nem jött a helyükre. Most mozdul valami az szuper lézer tervvel talán. Válasz a kérdésre: amint a képen is látható, füstté. :(

negymadar 2009.10.16. 20:41:43

Írsai! OKÉ! Kínával nem tudunk versenyezni!
De miért nem!
Miért nem tudunk mi is olcsó madzagot gyártani? És miért nem tud az állam ( az én hazám vezetése) helyzetbe hozni engem, ha már itt élek. lehet, hogy hajánál fogva ráncigálok, de Rómában NEM LÁTTAM MULTI BEVÁSÁRLÓ KÖZPONTOT a városban. Tudod-e, miért. MERT NINCS! Nem engedték be őket, csak a külterületen építkezhettek. Így egy olasz család meg tud élni egy kis belvárosi presszó ( 2-3 aztel, kávé, süti) működtetéséből. Vagy láttam néhány " vegyesboltot" Erre varrjál gombot!
Üdv NÉGYmadár

Irsai_Oli 2009.10.17. 11:30:12

Nem szeretnék kákán is csomót keresni, de iparról kezdtünk elmélkedni, nem a kereskedelemről. Amit írsz a római helyzetről, az nálunk is megvalósítható lett volna, ha: már akkor sem lett volna akkora államadósság, amit az ország, a korábbi rendszer vezetői, (kik is?) felhalmoztak. Akkor nem lett volna kényszer eladni földterületeket, mert jutott volna elég az önkormányzásra is. Sajnos nem jutott. Sajnos a rendszerváltás attól lett olyan, amilyen e húsz évben, hogy soha nem volt tőke, csak adósság. Jó lenne e helyzetnek végét vetni. Szerintem csak egyensúlyban lévő, növekvő gazdaság tudta volna a hátteret biztosítani ahhoz a rendszerváltáshoz, amelyben a családi vállalkozásoknak is komoly lehetőség jutott volna. Példa: a privatizációt is csak a második ciklusban terelték törvényes mederbe.
A mezőgazdaságot a kisgazdák szétverték. Még jó hogy húsz év alatt valamennyire talpra tudott állni. Bár ahhoz a családi gazdálkodáshoz, amelyet a dánok vagy hollandok folytatnak, messze nincs meg ma sem a tőkeereje. Folytathatnánk még jó sokáig.

Jóskapista 2009.10.18. 10:55:52

Nekem most a kendergyár fáj igazán. Mert az egy dolog, hogy a gyár megszűnt, de volt ott egy szép gyárépület. Azt miért nem lehetett hasznosítani, mért kellett eldózerolni?!

Négymadár: hogy miért nem lehet Kínával versenyezni? Pl. mert ott lényegesen olcsóbb a munkaerő és sokkal jobban le lehet szarni a környezetvédelmet. Így könnyű olcsó cuccokat gyártani.

Irsai_Oli 2009.10.18. 12:28:39

@Jóskapista: hogy kevésbé todományosan írjak, nekem is fáj az elmúlásuk, és nem csak a szegedi, hanem az újszegedi épületegyüttesé is (kérdezzük meg a műemlékvédelmet, nekik mi az utólagos véleményük az iparműemlék-védelemről, bár b..hatják már). Könnyeimnek van értelme?
És be kell vallanom erről nem kérdeztem meg P.L. iskolatársi barátomat sem. Bár megkérdezhettem volna, különösen, amikor a Szegedben kaptam tőle egy klubkártyát. Az a gyanúm, hogy ezek a dolgok annyira nem fekete-fehérek.

Bakay Nándor 2009.10.18. 16:51:03

A szívem megszakad... A hatalmas áldozatokkal felépített gyáram így válik semmivé. A gyönyörűséges, angliai minták alapján megvalósult gyár rommá válik. És most hol működnek? Hódmezővásárhelyen?
Méghogy Kína! Sohasem fognak olyan kendert termelni, mint a magyar Alföldön! Soha sem lesz abból olyan kenderkötél és ponyva, mint amilyent mi termeltünk!

hidrokefál 2009.10.18. 17:01:56

@negymadar: És miért pont madzagot kellene itt gyártani? Hiába termelünk mi kiváló kendert (lásd.: Bakayt), az jutott eszembe egy film kapcsán, hogy "az utolsó patkógyártó biztosan annyira kiváló patkókat tudott gyártani, hogy azt bárki megirigyelhette".
Szerintem meg van, mi elmúlik, és van, ami születik. Ha elmúlik valami, születhetne helyette valami új? Igen. Szegeden is? Igen.

Pógár 2009.10.18. 18:34:46

@hidrokefál:
Ja, bevásárlóközpontok, díszburkolatok, kínai boltok... Nem elég neked fejlődésnek?

Pógár 2009.10.18. 18:35:47

@hidrokefál:
Bocsi, de a játéktermeket kifelejtettem.

hidrokefál 2009.10.18. 18:59:59

@Pógár: Azért ne nézzél zokninak, nem ilyenre gondoltam.

Pógár 2009.10.18. 19:07:29

@hidrokefál:
Menjél zokniban a játékterebe!

nikon 2009.11.02. 14:33:49

Jaj, hogy mik lettek ezekből?
BMW-k, újszegedi villák, igazgatótanácsi tagságok, kampánypénzek, kistafírozott utódok...
Csak említeném, hogy pl. Zsigmond Vilmos oszkárdíjas operatőr az újszegedi kendergyárban kezdte a pályafutását...
Meg lett (lesz) helyettük biopolisz.
Sajna Madár, ez a város már rég elvesztette az iparát, meg mindent, ami piacszerű. A fő foglalkoztató az önkori meg az egyetemek, a többit ennek szellemében söpredéknek is tekintik.
süti beállítások módosítása