Ha egy festőművész fest egy nagy szar, vagy giccses, képet, azt vagy a saját falára - nyakába akasztja, vagy valamelyik   pénzes barátja, tisztelője veszi meg, és akkor az ő lakásának  idegeit borzolja.

Amennyiben szobrász az illető művész, és szobrik egy nagy szart, már összetettebb a dolog.  Vagy marad a műteremben (amennyiben elég kicsi a mű), vagy mégis közterületre kerül. (Sajnos erre  van példa városunkban)  Ez már bonyolultabb ügy,  a szobr gyakran hordoz politikai, ideológiai tartalmat. Ám láttunk már szobordöntést.  Arra volt már péda.  Persze (szerintem) sohasem azon okból, hogy az mű egy egy szar mű, inkább csak kiszerettünk Leninből, lúzernek tarjuk Steinmetz kapitányt, vagy egyáltalán - aa múltat végképp eltörőőőőljük.

Mindegy.  Ezeket a dolgokat nem kell nekem, ( sem apámnak, anyámnak, fiamnak, unokámnak...) kerülgetni, amikor épp élem az életem a VÁROSOMBAN.

Amire nem volt példa (legalább is ebben a városban, országban), hogy egy épületet  ledúrjunk, mert tévedés volt oda építeni, randa,  funkciótlan, stb.

Az építészek (művészek) álmait (rémálmait)  viszont  KERÜLGETNÜNK KELL. Mert megvalósítják azokat.  Az ÉN pénzemből (is).  Mert ez a fejlődés, meg a jövő, meg hülyevagyehhezte, mértszólszbele,mírűbeszélsz, he?

Szóval, az építészművészek terveznek a kis pénzért, dicsőségért , mint a tökeszakadtak, szépet, jót , előremutatót, hiszen már jártak egyszer (kétszer?) Makón,  sőt képeslapot is láttak, nézegettek már.

És mindig van megrendelő, megbízó is.  Nyereségért, dicsőségért, vagy csak  a hatalom fitogtatása okán. Hogy maradjon utánuk valami, nyom, jel, kis bekezdés  a jövendő várostörténetben.

Kedves várostervezők, építészek, politikusok, igatlankupecek, pénzeszsákok! Menjenek el Itáliába, Finnországba, Dániába, Frankfurtba, Prágába, esetleg Brassóba, Rigába, Tallinba stb. Továbbképzésre, nézelődni, élményt gyűjteni.

Vagy a francba!

Üdv NÉGYmadár

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://delmadar.blog.hu/api/trackback/id/tr651455762

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Jóskapista 2009.10.18. 10:42:08

Ezzel nagyon egyet tudok érteni, nekem is mindig nagyon b#@&*a (szóval bántja, na) a csőrömet a városképbe bele nem illő, esetleg amúgy is randa épület.

birk_and_an 2009.10.18. 12:36:56

Kedves Négymadár! A gyengébbek kedvéért valami képaláírást tehetté vóna. Könyörgöm.
(Lásd: Gombháború c. nagysikerű francia filmalkotást.)

Bakay Nándor 2009.10.18. 16:52:47

Mi lesz a gyáramból? Bazár?

negymadar 2009.10.18. 17:56:51

Az a sz.. izé, az egy tervezett szállodairodaház szeged eklektikus belvárosában, rögtön ott a Dóm tér mögött.
Merész produkció.
Üdv NÉGYmadár

lángszóró 2009.10.18. 18:06:00

@negymadar:
A Dóm téri épületekből is ez lehet?
Na ne...

birk_and_an 2009.10.18. 18:55:10

Aha, ott annyira nem lesz feltűnő, mert van egy moslék irodaház már arrafelé. Tehát lehet beszélni szándékos városkép-rombolásról úgy komplexe. Költői kérdés: ki az a barom, aki engedélyezi mindezt? És a jegyzőnek, és a polgármesterséget űzőknek nincs ebbe semmi beszólási lehetősége? Wazzem.

Jóskapista 2009.10.18. 23:01:18

@birk_and_an: Lehetősége biztos van. Akarata nincs!

birk_and_an 2009.10.19. 10:20:21

@Jóskapista: Itt a véleménynyilvánítási lehetőség a polgármesterséget űzőknek a kérdésben. Hívjuk meg őket. Hátha veszik a lapot.

Pógár 2009.10.21. 18:30:16

Nem szép, de van benne valami visszataszító.
süti beállítások módosítása